Risico’s nooit 100% uit te sluiten

Nogal wat ondernemers zien risicomanagement als een ingewikkelde en dure aangelegenheid, dat uiteindelijk toch weinig oplevert. Hoe kunt u risicobeheer vereenvoudigen en kiezen welke maatregelen u treft?

Nieuws
Datum: 18-10-2019

Risicomanagement kan tot een zeer complex dossier leiden met talloze categorieën, weer onderverdeeld in klassen. Onoverzichtelijk en lastig om iets mee te doen. Hoe houdt u het simpeler en komt u uit bij de essentie? Begin met een goede definitie van de term risico. In wezen is een risico een onzekere gebeurtenis of situatie die gevolgen heeft voor het behalen van uw bedrijfsdoelen. Het mogelijke risico zelf is geen dus probleem, dat is pas het geval als het risico daadwerkelijk optreedt. Door u in uw risicomanagement te richten op de risico’s en niet op de al manifeste problemen, voert u al een vereenvoudiging door. De vraag is dan hoe u met die risico’s omgaat.

Omgaan met risico’s

Als een risico gevolgen heeft voor het behalen van uw bedrijfsdoelen, is een eerste goede stap om te bepalen wat die doelen zijn. Wat heeft u nodig om ze te bereiken, welke gebeurtenissen of situaties kunnen roet in het eten gooien en hoe groot zijn die risico’s? Als dat in kaart gebracht is, is de volgende stap beslissen of en welke beheersmaatregelen u treft. Zorg ervoor dat die plannen ook echt worden uitgevoerd én – minstens zo belangrijk – dat u het effect van de maatregelen regelmatig evalueert. Dan is de cirkel weer rond want met de resultaten van de evaluatie kunt u uw risicomanagement weer verbeteren.

Risico’s zijn ook kansen

Niemand kan met 100% zekerheid voorspellen wat de kans is dat een risicovolle situatie zich voordoet en wat dan de gevolgen zijn. En u kunt ook niet altijd met alle mogelijkheden rekening houden. Het is dan ook een illusie dat uw bedrijf met goed risicomanagement geen enkel risico meer loopt. Aan de andere kant kan een risico ook kansen voor uw bedrijf bieden en zo leiden tot betere resultaten. Dan is risicomanagement een kwestie van omgaan met onzekerheden en u bewust zijn van de mogelijke negatieve én positieve gevolgen voor uw bedrijf.

Wij denken met u mee

Een van de manieren om risico’s te beheersen is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Wij zijn dan ook graag uw partner in risicomanagement. We denken met u mee over welke risico’s uw bedrijf kent, wat de gevolgen zijn voor uw doelen en welke (verzekerings)oplossingen passend zijn. Daarnaast houden we een vinger aan de pols door regelmatig te checken of de producten nog geschikt zijn en of uw risico’s veranderd zijn. Neem voor een goed gesprek over risicomanagement contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.