Huiseigenaar wil wel verduurzamen, maar wacht op overheid

Vier van de tien huiseigenaren wacht nog zeker een jaar of vijf met het verduurzamen van de woning. Nu verduurzaming hoog op de politieke agenda staat, hopen zij dat de overheid met meer financiële regeling komt.

Nieuws
Datum: 02-07-2019

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Een tweede reden waarom woningbezitters niet nu al aan de slag gaan, is dat veel van hen verwachten dat de kosten voor verduurzaming zullen afnemen. Dat bleek eerder het geval met zonnepanelen. Die zijn niet alleen goedkoper geworden, maar ook kwalitatief beter. Daardoor hebben ze een hoger rendement en gaan ze langer mee.

Hogere energierekening

Het Nibud wijst er echter op dat wachten met verduurzaming als gevolg heeft dat huizenbezitters onnodig veel betalen voor hun energie. Daarnaast kan hun huis minder waard worden omdat het een lager energielabel heeft.

Spaargeld

De meeste woningbezitters die wel van plan zijn om te investeren in verduurzaming, doen dat het liefst met spaargeld. Lenen is veel minder populair. Veel van de ondervraagden zijn wel positief over de mogelijkheid van gebouw gebonden financiering. Bij deze vorm van financiering wordt de afbetaling gekoppeld aan het huis en gaat deze bij verkoop over naar de nieuwe eigenaar.

Lenen

Toch kan lenen interessant zijn om uw huis te verduurzamen omdat de rente die u moet betalen erg laag is. Afhankelijk van de maatregelen die u treft, kunt u namelijk wel interessante rendementen halen. Zo levert bijvoorbeeld spouwmuurisolatie een gemiddeld rendement van 25% op. In dat geval haalt u de kosten er dus in iets meer dan vier jaar uit.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te lenen. Als u overwaarde heeft of kunt aantonen dat uw huis meer waard wordt, kunt u wellicht uw hypotheek verhogen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om ‘groen’ geld te lenen, zoals de Energiebespaarlening, de Regionale Duurzaamheidslening en GreenLoans.

Rentekorting

Bijkomend voordeel van verduurzamen is dat u het energielabel van uw huis verbetert. Daardoor wordt het meer waard. Misschien zelfs zoveel meer dat het positieve gevolgen heeft voor de hoogte van uw hypotheekrente. Bij veel banken krijgt u namelijk rentekorting als u in een lagere risicoklasse valt.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over de financieringsmogelijkheden die u heeft om uw huis te verduurzamen? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op of bel ons voor een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.