Groene kaart vaak niet verplicht, maar soms wel handig

Uw groene kaart is het verzekeringsbewijs van uw motorvoertuig. En hoewel u in de meeste Europese landen niet verplicht bent om de groene kaart mee te nemen, kan het handig zijn om hem toch mee te nemen.

Nieuws
Datum: 08-07-2019

Binnen de Europese Unie kunt u vrij reizen zonder uw groene kaart op zak. De politie heeft namelijk genoeg aan uw kenteken om te controleren of u verzekerd bent of niet. Dat geldt ook voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Voormalig Joegoslavië

Kroatië maakt deel uit van de EU en dus bent u niet verplicht om u uw groene kaart daarnaartoe mee te nemen. In Servië is de groene kaart niet verplicht, maar moet u wel kunnen aantonen dat uw voertuig verzekerd is. Daarom is het handig om de kaart toch mee te nemen. Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Noord-Macedonië zijn geen lid van de EU. Daar is de groene kaart wel verplicht.

Andere landen

Datzelfde geldt voor onder andere voor Albanië, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en Turkije. Op de website van Council of Bureaux vindt u een handig overzicht. Of neem een kijkje op de landenpagina’s van de ANWB. Daar vindt u nog meer informatie over de regels die gelden in uw vakantieland.

Soms handig

Toch is het soms handig om uw groene kaart ook bij u te hebben als dat niet per se hoeft. Als u bij een ongeval betrokken raakt, bijvoorbeeld. De kaart biedt namelijk veel praktische informatie, die u nodig heeft bij het invullen van het schadeformulier.

Veel verzekeraars versturen de groene kaart tegenwoordig als pdf per e-mail. Tip: zet die pdf van uw groene kaart op uw smartphone als u naar een land gaat waar u niet verplicht bent een groene kaart bij u te hebben. Of stop een print ervan bij uw andere officiële papieren.

Fysieke groene kaart

Wilt u een ‘papieren’ versie van de groene kaart ontvangen? Dan kunt u die opvragen bij de verzekeringsmaatschappij. Loopt uw autoverzekering via ons kantoor? Dan kunt u uw groene kaart ook via ons aanvragen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.